ŠTO JE TO MANUALNA TERAPIJA ?

Manualna terapija je terapeutski postupak koju fizioterapeuti često koriste kako bi tretirali širok raspon tegoba. Ipak, pacijenti su uglavnom vrlo slabo upoznati s ovim pristupom liječenja. O kakvom se pristupu liječenja zapravo radi?

Manualna medicina i terapija je pojam koji se u fizioterapiji upotrebljava za različite tehnike koje se izvode ničim drugim nego rukama. Stara je koliko i samo čovječanstvo pa se tako postupno kroz povijest razvijao niz manualnih tehnika. Prva, praiskonska takva tehnika je bila dodir majke i djeteta. I sami znate da se, kada se ozlijedimo, instinktivno primamo za bolni dio tijela kako bismo ublažili i olakšali bol.

TKO JE ORTOPEDSKI MANUALNI TERAPEUT –OMT?

Ortopedski manualni terapeut (OMT) je zdravstveni djelatnik koji je položio ispit nakon 900 sati usavršavanja i time dobio znanja i vještine uzimanje anamneze, procjenu stanja te lokalizaciju boli u svrhu detektiranja pravog uzroka boli. Tehnike mobilizacije i manipulacije manualni fizioterapeut koristi u procesu prevencije i liječenja mekih tkiva i zglobova, a u svrhu smanjenja boli, povećavanja opsega pokreta, smanjenja ili uklanjanja upala mekih tkiva, induciranog opuštanja, poboljšanja oporavka mekih tkiva, poboljšanja stabilnosti, olakšavanje kretanja i poboljšanja funkcije. Često je i najvažniji dio terapije, jer stručni i educirani fizioterapeut na ovaj način može najsigurnije odrediti o kakvoj se vrsti poteškoće radi i shodno tome ciljano pristupiti tretiranju iste kako bi došlo do što bržeg oporavka.

Sve ove tehnike zahtijevaju vrlo kvalitetnu edukaciju terapeuta, odličnu mogućnost procjene stanja i bogato iskustvo u radu s pacijentima. Navedenim tehnikama se mogu vrlo uspješno tretirati razna oboljenja i ozljede. Voditelj fizikalne terapije Davor Ribičić pripada prvoj generaciji manualnih fizioterapeuta u Hrvatskoj koji su se obučili za rad po Kaltenborn/Evejnth pristupu.

"Zdravlje je najbitnija stvar u životu!"

Kontaktirajte nas za rezervaciju termina.

Adresa

Bruna Bušića 18
Sućidar
21000 Split
Splitsko-dalmatinska županija

Radni dani

Pon-Pet 8:00 - 20:00
Subota po dogovoru
Nedjelja i blagdani Ne radimo

Brzi kontakt

021 771 628

Društvene mreže