Osmišljena od prof. Kolara iz Praške škole ova tehnika se koristi kod niza problema mišićno koštanog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda. Radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti).

Kako bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja, te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta.

U našoj praksi ovu tehniku svakodnevno koristimo u prevenciji ozljeda, kako kod vrhunskih sportaša, tako i kod rekreativaca. Najčešće se također koristi kod hernija diska i ostalih problema kralježnice, te bolova i ograničenja pokreta drugih zglobova.

Već prilikom prve konzultacije u našoj privatnoj praksi uslijedit će informativni razgovor s terapeutom o povijesti vaših tegoba ili ozljede te ćete dobiti opsežnu fizioterapijsku analizu kako bismo došli do točnog uzroka bolova i slabosti, odnosno trenutnih simptoma. Ovim pristupom započinje put k najbržem mogućem oporavku. Naš najveći uspjeh i poticaj za daljnji rad su zadovoljni pacijenti, pacijenti bez bolova koji ih sputavaju, bilo u aktivnostima koje vole, bilo u svakodnevnom životu.

Prepustite se s punim povjerenjem našem stručnom i educiranom osoblju!

„Ako tijelo biomehanički ispravno radi neki posao, tada se naši mišići malo umaraju i zglobovi se manje troše. Ako imamo pokrete neispravne biomehanike, mišići troše više energije, ligamenti se oštećuju i nakon određenog vremena dolazi do ozljede. Kada se dogodi neki poremećaj u pokretu, tijelo nađe način da ga kompenzira. To radi tako da mijenja funkciju, tj. način na koji obavlja neke radnje. Kada naše tijelo više ne može kompenzirati nastalu ozljedu javljaju se ozljede ili bolovi.“
dr. Božidar Egić

Današnji način života, stres, nedostatak kretanja te korištenje nepravilnih položaja kao što su dugotrajno sjedenje i prekomjerno korištenje računala, naročito pogoduju razvoju zdravstvenih problema kod radno aktivne i školske populacije, ali i kod sportaša.

Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta te ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji mišićno-koštanog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, a samim time dolazi i do ozljede.

Svatko od nas koristi određene “živčano-mišićne puteve” za komunikaciju između mozga i mišića kako bi ostvario određene zadatke kretanja tijekom dana. Način na koji koristite mišiće i slijed u kojem se aktiviraju pojedini mišići se zove “motorički obrazac.” Ako se koristi pogrešan “motorički obrazac”, to može dovesti do opterećenja određenih mišića i zglobova, odnosno, jedni previše rade, a drugi “ljenčare”. To, naravno, može dovesti do bolova u mišićima i/ili zglobovima. Kroz tretman, terapeuti sa znanjem DNS-a mogu vratiti odgovarajuću ravnotežu mišića i zglobova u funkciju.

DNS (dinamička neuromuskularna stabilizacija) osmišljena od prof. Kolara iz Praške škole je tehnika koja se koristi kod niza problema mišićno koštanog sustava, ali i u prevenciji bolova i ozljeda.

U našoj praksi ovu tehniku svakodnevno koristimo u prevenciji ozljeda, kako kod vrhunskih sportaša, tako i kod rekreativaca.

DNS vježbe se koriste i kod smanjenog mišićnog tonusa, problema s kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…).

Radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti). Ako pratite razvoj djece od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćete kako sva djeca (ukoliko nemaju neurorazvojni poremećaj ili neki drugi poremećaj u razvoju) imaju iste položaje koje zauzimaju, iste pokrete koje usvajaju, isti cilj kojem teže, a to je kretanje i uspravljanje na dvije noge.

Kako bi dijete moglo prohodati na dvije noge, mora imati stabilan trup koji će se oduprijeti sili gravitacije. Ako je trup stabilan, ekstremiteti se mogu kretati bez ograničenja, te lakše proizvesti silu potrebnu za izvođenje pokreta. Kod sportaša ovo pomaže kod prevencije ozljeda i vodi postizanju veće snage.

"Zdravlje je najbitnija stvar u životu!"

Kontaktirajte nas za rezervaciju termina.

Adresa

Bruna Bušića 18
Sućidar
21000 Split
Splitsko-dalmatinska županija

Radni dani

Pon-Pet 8:00 - 20:00
Subota po dogovoru
Nedjelja i blagdani Ne radimo

Brzi kontakt

021 771 628

Društvene mreže