Fizioterapijska rješenja za bol u leđima

Bolovi u leđima ili ozljede leđa vrlo su česta stanja koja liječimo kod nas, a svakom pacijentu koji dođe s ovom tegobom pristupamo individualno. Bolove u leđima najčešće liječimo odgovarajućom manualnom fizioterapijom. Nakon što smo primarno uspjeli suzbiti akutnu bol, u suradnji s vama kao pacijentom nastojimo povratiti funkciju leđnih mišića i kralježnice. Naši fizioterapeuti će s vama provoditi vježbe i poticati vas na njihovo redovito i samostalno izvođenje, budući da vjerujemo kako je takav pristup ključan u prevenciji ponavljajućih bolnih epizoda. Bolovima u leđima, ali i svim drugim tegobama, pristupamo holistički što znači da će fizioterapeut provoditi ciljanu terapiju, ali i savjetovanje o pravilnom držanju, spavanju, načinu življenja, radnoj ergonomiji, smanjenju stresa, o hobijima, sportovima kojima se trenutno bavite i sl.

BOLOVI U LEĐIMA - ŠTO IH UZROKUJE?

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje kako 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Tako je križobolja postala veliki javnozdravstveni problem, jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja.

Najčešći uzrok bolova je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj (npr. dugo sjedenje u automobilu), a tegobe redovito uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići. Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. Križobolja može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača u sve jaču i jaču bolnost. Uzroci su također, manjak tjelovježbe, izostanak jutarnjeg razgibavanja, nepravilno držanje, nepravilan položaj kod spavanja. Uzroci dakle, mogu biti brojni.

Bolovi u leđima - zašto ih imam i ja?

Jedan od najčešćih uzroka koji s vremenom izaziva bol u leđima je nepravilan način podizanja tereta, kao i ponavljajuće savijanje u leđima, loše držanje, dugotrajno sjedenje te slabost stabilizacijskih mišića. Važno je razumjeti kako je bol u leđima simptom medicinskog stanja, a ne dijagnoza sama po sebi.

ZNAKOVI I SIMPTOMI BOLOVA U LEĐIMA

Bolovi u leđima dijele se na bolove u donjem dijelu leđa, bolove u srednjem ili torakalnom dijelu te na bolove u gornjem ili vratnom dijelu leđa.

Bolovi u leđima se najčešće opisuju kroz sljedeće simptome:
  • Lokalna oštra, tupa ili žareća bol.
  • Bol koja se širi prema kuku, preponama ili stražnjici.
  • Bol koja se pogoršava kod sjedenja, stajanja, savijanja naprijed ili natrag, kod uvijanja ili za vrijeme šetnje.
  • Bol koja putuje niz nogu, bedro, gležanj ili stopalo.
  • Probadanja ili trnci koji putuju kroz noge ili stopala.
  • Slabost u mišićima nogu.
  • Bol koja je povezana sa smanjenom kontrolom mjehura ili crijeva.

"Zdravlje je najbitnija stvar u životu!"

Kontaktirajte nas za rezervaciju termina.

Adresa

Bruna Bušića 18
Sućidar
21000 Split
Splitsko-dalmatinska županija

Radni dani

Pon-Pet 8:00 - 20:00
Subota po dogovoru
Nedjelja i blagdani Ne radimo

Brzi kontakt

021 771 628

Društvene mreže